Friday, 1 April 2011

WOW!! NAK LAJUKAN CONNECTION ANDA??

Ada sesape yang memang rasa marah tak. bila dengan tidak semena-mena net jadi lembab macam kura-kura? rasa macam nak bako jer laptop kite tu yek.. jangan risau ade caranya, untuk menghack connection tu... jangan lupa pastikan ... sekali lagi PASTIKAN anda telah bersambung dengan internet!!! kalau tak tenik ni memang hampeh tak jadi punye.

Langkah Pertama:  Cari tahu alamat IP anda... boleh guna [LINK] berikut.
Langkah Kedua: Salin kod ini: c:\windows\system32\ping [jarak] IP ANDA [jarak] -t  dan tampal kat notepad. cara nak guna kod ni contoh: c:\windows\system32\ping 10.1.1.254 -t 
Langkah Ketiga: Simpan fail anda. Klik Save File As. taip nama fail sebagai ping.bat dan letak fail tu dekat Desktop... jangan letak kat tempat lain, memang tak akan jadi. 
Langkah Keempat: Klik fail ping.bat kat desktop tu. satu tetingkap command prompt akan terbuka. biarkan tetingkap tu terbuka sampailah korang dah habis guna internet.. lepas tu bolehlah tutup.

Tapi ingat. setiap kali ingin melayari internet, langkah di atas kena diikuti.. sebab korang punya IP address akan bertukar setiap masa. macam aku, guna Potong, Potong ni (alah P1 WiMax lah)... tapi khas untuk korang yang guna P1 WiMax, tak payah susah-susah nak klik [LINK] tadi nak tengok IP address. korang boleh ikut langkah alternatif ni.



Langkah Pertama: Taip http://10.1.1.254/ dekat address bar browser internet korang. Nanti satu website akan keluar.
Langkah Kedua: Taip maklumat berikut kat medan dalam website tu:
Username: admin
Password: admin123
dan lepas tu klik login.
Langkah Ketiga: bila dah berjaya masuk, pergi tab Network Status lepas tu tengok alamat IP korang kat medan WAN.
Langkah Keempat: hah lepas tu nak buat apa? Ikutlah cara tadi...

1 comments:

aiman1 said...

bagus bro........time kasih.....full trotal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

WHO AM I?

My Photo

Orang selalu panggil Epul. Lebih suka guna nama SESTRONOVA.
Pelajar jurusan Fizik, University of Manchester, United Kingdom.
Skodeng adalah minat saya. Tapi bukan skodeng orang, cuma skodeng bintang (baca: stargazing). Penggemar tegar Nasi Goreng Ayam dan Horlicks Ais. Bakal cikgu fizik. Tapi jangan panggil saya cikgu dulu sebab belum masanya lagi. Hehehehe